Mitoloji sevenler buraya! "Türk Mitoloji ve Destanlarında Tanrılar" çıktı!
SATIN AL

Dünya Çekirdeği Ters Yönde Dönüyor Olabilir

24 Ocak 2023

tarihinde Abdulkadir paylaştı
Nature Geoscience dergisinde yayımlanan son araştırmalar, dünya iç çekirdeğinin gezegenle aynı yönde dönmediğini ve tam tersi yönde döndüğünü ortaya koydu. 


Yaklaşık 5 bin km altında, sıvı metal dış çekirdeğin içinde yüzen "gezegen içindeki gezegen" bağımsız bir hareket sergileyebiliyor. İç çekirdekle ilgili bilinenler oldukça sınırlı olduğu için, yapılan son araştırmaların bilim dünyasında önemli bir tartışma yaratması bekleniyor.

Depremler ve nükleer patlamalar tarafından oluşan sismik dalgaların küçük farklılıkları, dünya ortasından geçerken ölçülerek iç çekirdek hareketleri takip ediliyor. Nature Geoscience dergisinde yayınlanan araştırmada, son altmış yıldaki depremlerden gelen sismik dalgalar analiz edilerek iç çekirdek hareketleri incelendi.

Pekin Üniversitesi'nden Xiaodong Song ve Yi Yang, iç çekirdeğin dönüşünün 2009 yılında neredeyse durma noktasına geldiğini ve ardından ters yöne doğru döndüğünü tespit ettiklerini belirttiler. Araştırmacılar yaptıkları açıklamada iç çekirdeğin salıncak gibi ileri geri dönüyor olabileceğini söyledi. Sonuç olarak, Çinli bilim insanları iç çekirdeğin 1970'lerin başında yön değiştirdiğini ve bir sonraki değişimin yaklaştığını belirtiyorlar.
Eğlence ve sohbet paylaşımları için Mavililer üyesi ol
© all rights reserved
made with by templateszoo