Mitoloji sevenler buraya! "Türk Mitoloji ve Destanlarında Tanrılar" çıktı!
SATIN AL

Instagram'ın "Keşfet" algoritması nasıl çalışır?

11 Haziran 2021

tarihinde Mavililer.com paylaştı
Geçtiğimiz gün Instagram'ın başkanı Adam Mosseri, Instagram blog hesabından uygulamanın algoritmasının nasıl çalıştığı ile ilgili bir yazı paylaştı. Bu yazının Türkçe haline aşağıdan ulaşabilir ve keşfet'in çalışma mantığını daha iyi anlayabilirsiniz.



Anlamadığınız şeye güvenmek zordur. Instagram'ın nasıl çalıştığını açıklamak için daha iyi bir iş çıkarmak istiyoruz. Dışarıda pek çok yanlış anlama var ve insanların ne yaptığımızı anlamalarına yardımcı olmak için daha fazlasını yapabileceğimizin farkındayız. Bugün, Instagram teknolojisinin nasıl çalıştığına ve insanların uygulama genelindeki deneyimlerini nasıl etkilediğine daha fazla ışık tutacak bir dizi gönderiden ilkini paylaşıyoruz. Bu ilk gönderi, "Instagram benim için neyin önce görüneceğine nasıl karar veriyor?", "Neden bazı gönderilerim diğerlerinden daha fazla izleniyor?", "Instagram, Keşfet'te bana ne göstereceğine nasıl karar veriyor?" gibi sorulara cevap verecek.

"Algoritma" nedir?



Açıklığa kavuşturmak istediğimiz ana yanılgılardan biri “Algoritmanın” varlığıdır. Instagram'ın, insanların uygulamada ne yapıp ne görmediğini denetleyen tek bir algoritması yok. Her biri kendi amacı olan çeşitli algoritmalar, sınıflandırıcılar ve süreçler kullanıyoruz. Zamanınızı en iyi şekilde değerlendirmek istiyoruz ve deneyiminizi kişiselleştirmek için teknolojiyi kullanmanın bunu yapmanın en iyi yolu olduğuna inanıyoruz.

2010'da ilk piyasaya çıktığımızda Instagram, kronolojik sırayla tek bir fotoğraf akışı şeklindeydi. Ancak daha fazla insan katıldıkça ve daha fazla paylaşıldıkça, çoğu insanın umursadıkları tüm gönderileri bir yana, her şeyi görmesi imkansız hale geldi. 2016 yılına gelindiğinde, insanlar yakın bağlantılarından gelen gönderilerin neredeyse yarısı dahil olmak üzere Feed'deki tüm gönderilerinin %70'ini kaçırıyordu. Bu yüzden gönderileri en çok neye önem verdiğinize göre sıralayan bir Akış geliştirdik ve kullanıma sunduk.

Uygulamanın her bir parçası – Besle, Keşfet, Makaralar – insanların onu nasıl kullandığına göre uyarlanmış kendi algoritmasını kullanır. İnsanlar Hikayelerde en yakın arkadaşlarını aramaya eğilimlidir, ancak Keşfet'te tamamen yeni bir şey keşfetmek isterler. İnsanların onları nasıl kullandığına bağlı olarak, uygulamanın farklı bölümlerinde şeyleri farklı şekilde sıralarız.

Feed ve Hikayeleri nasıl sıralıyoruz?



Yıllar içinde Akış ve Hikayelerin insanların arkadaşlarından, ailelerinden ve en yakınlarından gelen içerikleri görmek istediği yerler olduğunu öğrendik. Herhangi bir sıralama algoritması ile nasıl çalıştığı adımlara bölünebilir.

İlk etapta sıralamayı planladığımız şeyleri tanımlayarak başlıyoruz. Feed ve Stories ile bu nispeten basittir; takip ettiğiniz kişiler tarafından paylaşılan tüm son gönderilerdir. Reklamlar gibi birkaç istisna vardır, ancak gördüklerinizin büyük çoğunluğu takip ettiğiniz kişiler tarafından paylaşılır.

Ardından, paylaşılanlar, bu gönderileri yapan kişiler ve tercihleriniz hakkında sahip olduğumuz tüm bilgileri alırız. Biz bunlara “sinyaller” diyoruz ve bunlardan binlercesi var. Bir gönderinin ne zaman paylaşıldığından, telefon veya web kullanıp kullanmadığınıza ve videoları ne sıklıkta beğendiğinize kadar her şeyi içerir. Feed ve Stories genelindeki en önemli sinyaller, kabaca önem sırasına göre şunlardır:

  • Yazı hakkında bilgi: Bunlar hem bir gönderinin ne kadar popüler olduğuna dair sinyallerdir – kaç kişinin beğendiğini düşünün – ve içeriğin kendisi hakkında daha sıradan bilgiler, örneğin ne zaman yayınlandığı, bir video ise ne kadar uzun olduğu ve eğer varsa hangi konum, ona bağlıydı.
  • Gönderen kişi hakkında bilgi: Bu, kişinin sizin için ne kadar ilginç olabileceğine dair bir fikir edinmemize yardımcı olur ve son birkaç hafta içinde insanların o kişiyle kaç kez etkileşime girdiği gibi sinyalleri içerir.
  • Senin aktiviten: Bu, neyle ilgilenebileceğinizi anlamamıza yardımcı olur ve kaç gönderiyi beğendiğiniz gibi sinyalleri içerir.
  • Biriyle etkileşim geçmişiniz: Bu bize, belirli bir kişiden gelen gönderileri görmekle genel olarak ne kadar ilgilendiğinize dair bir fikir verir. Bir örnek, birbirinizin gönderilerine yorum yapıp yapmadığınızdır.

Oradan bir dizi tahmin yaparız. Bunlar, bir gönderiyle farklı şekillerde etkileşim kurma olasılığınız konusunda eğitimli tahminlerdir. Bunlardan kabaca bir düzine var. Feed'de en yakından baktığımız beş etkileşim, bir gönderiye birkaç saniye ayırma, yorum yapma, beğenme, kaydetme ve profil fotoğrafına dokunma olasılığınızdır. Bir eylemde bulunma olasılığınız ne kadar yüksekse ve o eylemi ne kadar fazla tartarsak, gönderiyi o kadar yüksekte görürsünüz. Zaman içinde sinyalleri ve tahminleri ekleyip çıkarıyoruz, ilgilendiğiniz şeyi daha iyi ortaya çıkarmak için çalışıyoruz.

Diğer hususları dikkate almaya çalıştığımız birkaç durum var. Aynı kişiden çok fazla gönderiyi arka arkaya göstermekten kaçınmaya çalışmamız buna bir örnektir. Başka bir örnek, Feed'den "yeniden paylaşılan" Hikayeler: Yakın zamana kadar bu Hikayelere daha az değer veriyorduk, çünkü sürekli olarak insanların orijinal Hikayeleri görmekle daha fazla ilgilendiğini duyduk. Ancak büyük anlarda (Dünya Kupası'ndan toplumsal huzursuzluğa kadar her şey) yeniden paylaşılan çok sayıda gönderi görüyoruz ve bu anlarda insanlar Hikayelerinin kendilerinden daha fazla kişiye ulaşmasını bekliyordu, bu yüzden durduk.

Her zaman insanların kendilerini ifade etmelerine izin vermek isteriz, ancak birisi başka birinin güvenliğini tehlikeye atabilecek bir şey paylaştığında devreye gireriz. Yalnızca Akış ve Hikayeler için değil, tüm Instagram için geçerli olan Topluluk Kurallarımız vardır. Bu kuralların çoğu insanları güvende tutmaya odaklanmıştır. Topluluk Kurallarımıza aykırı bir şey yayınlarsanız ve biz onu bulursak kaldırırız. Bu tekrar tekrar olursa, paylaşmanızı engelleyebilir ve sonunda hesabınızı askıya alabiliriz. Bir hata yaptığımızı düşünüyorsanız - ve hatalar yapıyoruz - bu adımları izleyerek itiraz edebilirsiniz .

Dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli durum da yanlış bilgilendirmedir. Üçüncü taraf teyitçilerin yanlış bilgi olarak etiketlediği bir şey yayınlarsanız, onu kaldırmayız, ancak bir etiket uygularız ve gönderiyi Akış ve Hikayeler'de daha aşağıda gösteririz. Birden çok kez yanlış bilgi yayınladıysanız, tüm içeriğinizin bulunmasını zorlaştırabiliriz.

Keşfetmeyi nasıl sıralıyoruz



Keşfet, yeni şeyler keşfetmenize yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Izgara görünümündeki bu bölüm sizin için bulduğumuz fotoğraf ve videolardan oluşan önerilerden oluşur. Bu gördüğünüz şeylerin büyük çoğunluğunun takip ettiğiniz hesaplardan olduğu Feed ve Hikayelerden çok farklıdır.

Yine, attığımız ilk adım, sıralanacak bir dizi gönderi tanımlamaktır. İlginizi çekebilecek fotoğraf ve videoları bulmak için geçmişte beğendiğiniz, kaydettiğiniz ve yorum yaptığınız gönderiler gibi sinyallere bakarız. Diyelim ki yakın zamanda San Francisco'nun hamur tatlısı şefi Cathay Bi'nin (@dumplingclubsf) birkaç fotoğrafını beğendiniz. Daha sonra Cathay'in fotoğraflarını başka kimlerin beğendiğine ve sonra bu insanların başka hangi hesaplarla ilgilendiğine bakarız. Belki Cathay'i sevenler de SF dim sum spotu @dragonbeaux'dadır. Bu durumda, Keşfet'i bir sonraki açışınızda size @dragonbeaux'dan bir fotoğraf veya video gösterebiliriz. Pratikte bu, köftelerle ilgileniyorsanız, gyoza ve dim sum gibi ilgili konular hakkında gönderiler görebileceğiniz ve her bir gönderinin ne hakkında olduğunu anlamamıza gerek olmadığı anlamına gelir.

İlginizi çekebilecek bir grup fotoğraf ve video bulduktan sonra, Feed ve Stories'i nasıl sıraladığımıza benzer şekilde, onları her birine ne kadar ilgi duyduğunuzu düşündüğümüze göre sıralarız. Bir şeyle ne kadar ilgilendiğinizi tahmin etmenin en iyi yolu, gönderiyle bir şeyler yapma olasılığınızı tahmin etmektir. Keşfet'te tahmin ettiğimiz en önemli eylemler arasında beğeniler, kaydetmeler ve paylaşımlar yer alıyor. Kabaca önem sırasına göre baktığımız en önemli sinyaller şunlardır:

  • Yazı hakkında bilgi: Burada bir gönderinin ne kadar popüler göründüğüne bakıyoruz. Bunlar, bir gönderiyi kaç kişinin ve ne kadar hızlı beğendiği, yorum yaptığı, paylaştığı ve kaydettiği gibi sinyallerdir. Bu sinyaller, Keşfet'te Akış'ta veya Hikayelerde olduğundan çok daha önemlidir.
  • Gönderen kişiyle etkileşim geçmişiniz: Gönderi büyük olasılıkla daha önce hiç duymadığınız biri tarafından paylaşıldı, ancak onlarla etkileşime girdiyseniz, bu bize onların paylaştıklarıyla ne kadar ilgilenebileceğiniz konusunda bir fikir verir.
  • Senin aktiviten: Bunlar, beğendiğiniz, kaydettiğiniz veya yorum yaptığınız gönderiler ve geçmişte Keşfet'teki gönderilerle nasıl etkileşimde bulunduğunuz gibi sinyallerdir.
  • Gönderen kişi hakkında bilgi: Bunlar, çok çeşitli insanlardan ilgi çekici içerik bulmaya yardımcı olmak için insanların son birkaç hafta içinde o kişiyle kaç kez etkileşime girdiği gibi sinyallerdir.

Keşfet'te gördüğünüz kişileri takip etmiyorsunuz, bu da problemli bir şeyle karşılaştığınızda dinamiği değiştiriyor. Takip ettiğiniz bir arkadaşınız rahatsız edici bir şey paylaşıyorsa ve bunu Feed'inizde görüyorsanız, bu sizinle arkadaşınız arasındadır. Keşfet'te daha önce hiç duymadığınız birinden rahatsız edici bir şey görürseniz, bu farklı bir durumdur.

Bu nedenle, Topluluk Kurallarımıza ek olarak, Keşfet gibi yerlerde önerdiğimiz şeyler için kurallarımız vardır. Bunlara Tavsiye Yönergelerimiz diyoruz . Bunlar, potansiyel olarak üzücü veya hassas gönderilerden kaçınmak gibi şeyleri içerir; örneğin, Keşfet'te tütün veya vaping kullanımını teşvik eden içeriği göstermemeyi amaçlıyoruz.

Reels'i çalışma mantığı nedir?



Reels sizi eğlendirmek için tasarlanmıştır. Keşfetmeye çok benzer, gördüklerinizin çoğu takip etmediğiniz hesaplardan gelir. Bu yüzden, hoşunuza gidebileceğini düşündüğümüz makaraları ilk önce tedarik ettiğimiz ve ardından sizin için ne kadar ilginç olduğunu düşündüğümüze göre sıraladığımız çok benzer bir süreçten geçiyoruz.

Ancak Reels ile özellikle sizi neyin eğlendirebileceğine odaklandık. İnsanlarla anket yapıyoruz ve belirli bir makarayı eğlenceli mi yoksa komik mi bulduklarını soruyoruz ve daha küçük içerik oluşturucuları göz önünde bulundurarak insanları neyin eğlendireceğini daha iyi öğrenmek için geri bildirimlerden öğreniyoruz. Yaptığımız en önemli tahminler, bir makarayı baştan sona izleme, beğenme, eğlenceli ya da komik olduğunu söyleme ve sesli sayfaya gitme olasılığınızdır. kendi makara.) Kabaca önem sırasına göre en önemli sinyaller şunlardır:
  • Senin aktiviten: Son zamanlarda hangi makaraları beğendiğiniz, yorum yaptığınız ve etkileşimde bulunduğunuz gibi şeylere bakıyoruz. Bu sinyaller, hangi içeriğin sizinle alakalı olabileceğini anlamamıza yardımcı olur.
  • Gönderen kişiyle etkileşim geçmişiniz: Keşfet'teki gibi, video muhtemelen adını daha önce hiç duymadığınız biri tarafından çekilmiştir, ancak onlarla etkileşime girdiyseniz, bu bize onların paylaştıklarıyla ne kadar ilgilenebileceğinize dair bir fikir verir.
  • Reels hakkında bilgi: Bunlar, ses parçası, piksellere ve tam karelere dayalı video anlayışı ve popülerlik gibi video içindeki içerikle ilgili sinyallerdir.
  • Gönderen kişi hakkında bilgi: Çok çeşitli insanlardan ilgi çekici içerik bulmaya yardımcı olmak için popülerliği dikkate alıyoruz ve herkese hedef kitlesini bulma şansı veriyoruz.

Keşfet için geçerli olan aynı Tavsiye Yönergeleri makaralar için de geçerlidir. Ayrıca, düşük çözünürlüklü veya filigranlı makaralar veya siyasi konulara odaklanan veya siyasi kişiler, partiler veya hükümet yetkilileri tarafından veya onlar adına hazırlanan makaralar gibi başka nedenlerle makara önermekten de kaçınırız.

“Gölgeleme” (Shadowbanning)



İnsanlar genellikle bizi “gölge yasağı” uygulamakla veya onları susturmakla suçluyor. İnsanların Instagram'da yaşadıkları birçok farklı deneyimi tanımlamak için kullandıkları geniş bir terimdir. İçeriği neden kaldırdığımızda kaldırdığımızı, nelerin tavsiye edilip edilmediğini ve Instagram'ın daha geniş anlamda nasıl çalıştığını açıklamak için her zaman yeterince şey yapmadığımızın farkındayız. Sonuç olarak, insanların bir şeyin neden olduğu konusunda kaçınılmaz olarak kendi sonuçlarına varacaklarını ve bu sonuçların insanların kafasının karışmasına veya mağdur hissetmesine neden olabileceğini anlıyoruz. Asla niyetimiz bu değil ve burada iyileştirmeler için çok çalışıyoruz. Ayrıca günde milyonlarca raporu yönetiyoruz, yani bu raporların küçük bir yüzdesinde bile hata yapmak binlerce insanı etkiliyor.

Ayrıca, insanların gönderilerinin daha az beğeni veya yorum aldığını bir tür “shadowbanning” olarak gördüklerini duyuyoruz. Gönderi yayınladığınızda sürekli olarak aynı sayıda kişiye ulaşacağınızın sözünü veremeyiz. Gerçek şu ki, takipçilerinizin çoğu ne paylaştığınızı görmez çünkü çoğu Feed'lerinin yarısından azına bakar. Ancak, bir şeyleri neden yaptığımızda kaldırdığımız konusunda daha şeffaf olabiliriz, daha az hata yapmak için çalışırız - ve yaptığımızda bunları çabucak düzeltiriz - ve sistemlerimizin nasıl çalıştığını daha iyi açıklayabiliriz. İnsanların, örneğin gönderilerinin neden yayından kaldırıldığını anında anlamaları için daha iyi uygulama içi bildirimler geliştiriyoruz ve gönderilerinin Öneri Yönergelerimize aykırı olduğunu insanlara bildirmenin yollarını araştırıyoruz. Yakında paylaşacak daha çok şeyimiz olacak ve bu seride bu konulara daha derinlemesine gireceğiz.

Gördüklerini nasıl değiştirebilirsiniz?



Instagram'ı nasıl kullandığınız, gördüğünüz ve görmediğiniz şeyleri büyük ölçüde etkiler. Beğendiğiniz profiller ve gönderilerle etkileşim kurarak deneyimi iyileştirmeye yardımcı olursunuz, ancak gördüklerinizi etkilemek için yapabileceğiniz birkaç açık şey daha vardır.
  • Yakın Arkadaşlarınızı Seçin: Stories için yakın arkadaşlarınızı seçebilirsiniz. Bu, yalnızca size en yakın kişilerle paylaşımda bulunmanıza olanak sağlamak için tasarlandı, ancak bu arkadaşlara hem Akışta hem de Hikayelerde öncelik vereceğiz.
  • İlgilenmediğiniz kişileri sessize alın: Paylaştıklarını görmek istemiyorsanız, ancak onları tamamen takip etmekten vazgeçme konusunda tereddüt ediyorsanız, bir hesabı sessize alabilirsiniz . Bu şekilde, insanlar onları sessize aldığınızı bilmezler.
  • Önerilen gönderileri "İlgilenmiyorum" olarak işaretleyin: İster Keşfet'te ister Feed'de bir öneri gördüğünüzde, o gönderiyle "ilgilenmediğinizi" belirtebilirsiniz . Gelecekte size benzer önerileri göstermemek için elimizden geleni yapacağız.

Instagram'da içeriğin nasıl sıralandığı, gösterildiği ve denetlendiği konusunda daha fazla bağlam sağlamak, denklemin yalnızca bir parçasıdır. Beğendiklerinize göre Instagram deneyiminizi şekillendirmenize yardımcı olmak için yapabileceğimiz daha çok şey var. Ayrıca sıralama teknolojimizi geliştirmeye devam etmemiz ve elbette daha az hata yapmamız gerekiyor. Planımız, bundan sonra her üç alandaki çalışmalarımızı açıklama konusunda proaktif olmaktır. Bizi izlemeye devam edin.

İngilizce aslı: https://about.instagram.com/blog/announcements/shedding-more-light-on-how-instagram-works

Eğlence ve sohbet paylaşımları için Mavililer üyesi ol
© all rights reserved
made with by templateszoo