Mitoloji sevenler buraya! "Türk Mitoloji ve Destanlarında Tanrılar" çıktı!
SATIN AL

Hangisini Almalısınız: Amazon Prime ve Netflix Karşılaştırması (İnceleme)

18 Ekim 2020

tarihinde Abdulkadir paylaştı

Türkiye'ye geldiği ilk günden beri Netflix kullanan biri olarak Netflix'in artık beni sıktığını, içeriklerinin tekrar ettiğini ve ilgimi çekmediğini fark ettim. Bu yüzden de legal alternatifler arasında Amazon Prime tüketici dostu bir fiyatlandırma ile streaming pazarına hızlı bir giriş yapınca ben de buna bir şans vermek istedim. Bu yazıda da iki platformdan birini tercih edecek ama kararsız kalmış kişiler için bir fikir oluştırması için Prime Video ve Netflix'i karşılaştıracağım. 

NOT: Tamamen kişisel bir karşılaştırmadır. Liste, iki servisten birini tercih etmeyi düşünenler için hazırlanmıştır. Paranız varsa ikisini de alın. 


1- ARAYÜZ

En basitinden başlayalım. Kullandığınız uygulama ne olursa olsun en önemli unsurlardan biri kullanışlı bir arayüze sahip olması. Kullandığınız uygulama isterse dünya barışını sağlayacak olsun eğer neyin nerede olup olmadığını hızlı ve kolay bir şekilde anlayamıyorsanız uygulama sınıfta kalmış demektir. Arayüz kıyaslamasında Netflix açık ara daha önde duruyor. Netflix'de içerikleri daha kolay keşfedebiliyorsunuz, anasayfa daha dolu, göze daha çok hitap ediyor ve daha hızlı. 

Amazon'un hem internet sitesi, hem de mobil uygulaması oldukça hantal hissettiriyor. Anasayfadaki slider kullanışsız, öylesine konuşmuş gibi. Ayrıca Netflix'deki "i" simgesi gibi bir şey olmadığı için anasayfada izlediğiniz son dizilerin kendi sayfasına doğrudan gidemiyorsunuz.

Kazanan: Netflix


2- PLAYER

Şimdi de streaming platformlarının en önemli kısmına geldik. Bu kısımda gerçekten kimin daha iyi olduğuna karar vermekte oldukça zorlandım. Çünkü ikisinin de kendisine göre artısı eksisi var. İlk önce Amazon'un X-Ray adı verdiği özelliğe bayıldım. 


Bu özellik sayesinde izlediğiniz dizide ekranda hangi oyuncu varsa onun ismini görebiliyor, ismine tıklayarak kısa bir bilgiye ulaşabiliyorsunuz. Amazon aynı zamanda IMDb'ye sahip olduğu için verileri oradan almış. Bunun yanı sıra izlediğiniz an hangi şarkı çalıyorsa onun ismini de görebiliyorsunuz. 


Sahneye geç butonuna bastığınızda da çalan şarkının olduğu kısma doğrudan ulaşabiliyorsunuz. X-Ray özelliği dışında Oyuncu Kadrosu, Bonus İçerikler gibi bir çok sekme de mevcut. Açıkçası bunlar bana gereksiz geldi. Playerı çok fazla karmaşıklaştırmış. Oyuncu Kadrosunu görmek istesem zaten dizinin info kısmından bakabilirim. Her bölüm bu hangi oyuncu diye bakacak halim yok. X-Ray hakkındaki bir diğer olumsuz yorumum da Türkçe'de çok iyi çalışmaması. Hangi saniye hangi oyuncunun olduğunu isabetli bir şekilde gösteriyor ama bazen çalan müziği göstermiyor. Bu büyük ihtimalle Türkçe dil seçili olduğu için böyle. Çünkü arada sırada "Ekstra X-Ray özellikleri için dil ayarlarını İngilizce olarak değiştirin" gibi uyarılar çıkarıyor. Bunun dışında Amazon'ın playerında bir takım teknik problemler yaşıyorum. Bunu yaşayan sadece ben miyim bilmiyorum ama bazen altyazılar bir süre gözükmüyor. Kapatıp açınca veya bir süre altyazısız izledikten sonra kendiliğinden geliyor. 

Netflix'in playerı ise oldukça sade, temiz. X-Ray gibi ekstrem özellikler yok. YouTube playerına daha çok benziyor. İki player arasındaki bir diğer farkta Netflix'te diğer bölgelerdeki dublaj ve altyazıları seçemezken Amazon'da hepsine ulaşabiliyor olmanız. Netflix'de bu sinirimi bozan bir özellikti.  Diğer ülkelerin dublajı nasıl olmuş diye merak edip bakmak istiyorken bunları bana göstermemesi saçma geliyordu. Amazon'un böyle bir kilit koymaması iyi olmuş. 

Kazanan: Amazon


3- İÇERİK

Bu konuyu çok uzatmaya gerek yok. Amazon Prime içerik bakımından oldukça zayıf. Evet, orijinal kaliteli içerik ilk başta göz doldurucu geliyor. Film kalitesinde bir çok dizisi sizi uzun süre meşgul tutabilir ama kaliteli içerik de bir yere kadar. Film arşivi oldukça zayıf. Çoğu eski ve ucuz filmlerden oluşuyor. Amazon Prime'un Filmler ksımına ilk girdiğimde 2000'lerdeki bi korsan DVD dükkanına girmişim gibi hissettim. 

Netflix çoğunlukla çer çöp ile doldursa da bu çer çöpün içinden güzel içerik çıkma ihtimali de var. Zaten olasılık olarak da çok fazla eklenen içerikler arasında sizin beğeneceğiniz bir içerik çıkması daha fazla.

Kazanan: Netflix


4- YERELLEŞTİRME

Amazon bazı içeriklere keşfet diye bir bölüm koymuş. Burası özetle interaktif bir sayfa. The Boys'u örnek vermek gerekirse iki tarafı da anlatan karakter sayfalarından oluşuyor. Bu özellik ilgi çekici olmasına rağmen tamamen İngilizce bırakılmış. 


Ayrıca dizi hakkındaki bonus videolar da çevrilmemiş. 30 saniyelik videoların bile çevrilmemesi bende büyük bir hayal kırıklığı yarattı. Ayrıca The Boys'un en önemli Prime içeriklerinden biri olduğunu ve The Boys'un bile bu kadar ihmal edildiğini düşünürsek yerelleştirmede çok büyük sıkıntılar olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. 


Netflix yerelleştirme konusunda daha başarılı. Bunun böyle olması dört yıldır Türkiye pazarında olması değil. Netflix'in başarılı yerelleştirme politikası. Netflix'in çoğu içeriğinde Türkçe dublaj mevcut. Amazon'da ise Türkçe dublajlar eski filmlerde var ve bunların sayısı oldukça az. 

Kazanan: Netflix


5- ALTYAZI

Netflix içeriklerinde Türkçe altyazısı olmayan bir yapıma denk gelmedim. Altyazı kalitesi her zaman mükemmel olmayabiliyor fakat açtığınız her içeriğin Türkçe altyazılı olduğundan emin bir şekilde açıyorsunuz. Amazon'da ise (en azından şuan) durum çok vahim. Birçok içerik denedim ve çoğunda Türkçe altyazı bulamadım. 

Kazanan: Netflix


6- DESTEK

Amazon destek kısmında daha başarılı. Sadece Prime Video olarak değil, genel olarak çoğu Amazon sorunu @AmazonHelp adlı Twitter hesabı ile iletişime geçerek kolayca çözülebiliyor. Bu hesaba Türkçe tweet atarak yaşadığınız sorunlar hakkında destek alabilirsiniz. Deneme yapmak için sabah 8'de bir tweet attım, 5 dakika sonra cevap geldi. Sorun çözülür mü çözülmez mi bilmiyorum ama hızlı iletişime geçmeleri takdire şayan. Tabi Amazon'un Türkiye'deki destek sistemi sadece göstermelik de olabilir. Çünkü Twitter hesabı sadece not aldık diye cevap veriyor. Başka bir geri bildirim almıyorsunuz. Geri bildirim alabileceğiniz "Bize Ulaşın" sayfası da çalışmıyor. 


Netflix Twitter'dan destek sunmuyor. Netflix Türkiye hesabı arada sırada bazı kişilere cevap yazıyor ama Amazon'un yaptığı gibi bir hizmet söz konusu değil. Destek almak için Yardım Merkezi adlı sayfaya gitmeniz gerekiyor. Bu sayfadan anında İngilizce desteğe bağlanabiliyorsunuz. Eğer Türkçe destek almak isterseniz Netflix uygulaması üzerinden Türkçe canlı desteğe bağlanma imkanınız da var. Birkaç sene önce canlı desteğe bağlanmıştım ve sorunumu hızlı bir şekilde çözmüşlerdi. 


Kazanan: Netflix


7- FİYAT

Amazon Prime, aylık 7 TL'lik fiyatlandırmasıyla Netflix'den daha uygun bir fiyat sunuyor. Herhangi bir video kalitesi kısıtlaması olmadan 6 cihazda erişime açılırken aynı anda sadece 3 cihazda da izleme yapabiliyorsunuz. 

Netflix'de ise 18 TL'ye, SD kalitede aynı anda sadece 1 kişi izleyebiliyorsunuz. Aynı anda iki kişi HD izleyelim derseniz 30 TL ödemeniz gerekiyor. Yok ben aynı anda 4 kişi, 4K izlemek istiyorum derseniz 42 TL'yi gözden çıkarmanız gerek. Enpara ve Papara gibi uygulamaları kullanarak Netflix'e verdiğiniz fiyatı yarıya düşürmeniz mümkün. Mesela ben HD paketi kullanıyorum ve 15 TL ödüyorum. Bu şekilde düşünürseniz Netflix sunduğu hizmet ile parasını daha fazla hakediyor. Çünkü isterse 1 TL olsun, kullanmadığınız hizmete 7 TL vermek için bir gerekçeniz yok. Amazon Prime'ın 30 günlük deneme sürecinde istediğiniz içerikleri izlerseniz devam ettirme amacınız da kalmaz.  Bu yüzden içerik kıyaslaması yaparak ikisini fiyat konusunda aynı seviyede görüyorum. 

Kazanan: Netflix & Amazon


Sonuç olarak player ve fiyat hariç Netflix diğer her konularda daha önde. Fakat Amazon'un gelişime açık olduğunu ve bu söylediğim problemlerin bir ayda bile çözülebileceğini göz önünde bulundurmamız gerek. Altyazı ve arayüz sorunu rahatlıkla çözülebilir. İçerik de zamanla artar. Yüzüklerin Efendisi dizisi gibi yakın zamanda gelecek Amazon Prime orijinallerini de düşünürsek Türkiye pazarında önemli bir rol oynayacak gibi gözüküyor.

Eğlence ve sohbet paylaşımları için Mavililer üyesi ol
© all rights reserved
made with by templateszoo